Jaarverslag LGR’88 2014

Jaarvergadering LGR’ 88
4 februari 2015
19:00
Cafe Centraal Ruinerwold


Beste leden van LGR ’88. Ik lees jullie graag het verslag van het jaar 2014 voor. Een jaar waarin jullie niet hebben stilgezeten. Als dat wel het geval was dan doen we iets niet goed en dat kan het bestuur worden aangerekend. Gelukkig is dat niet het geval.

2014 had van alles in zich. Van sportiviteit, groei, blesssureleed, winst, groene golf tot herbeleving van onze looptradities. De belangrijkste ontwikkeling is de uitbreiding van de vereniging met een jeugdafdeling.

Een terugblik

 

Cijfers

5 februari 2014:

67 leden: 31 vrouwen, 36 mannen

Oudste lid: Pieter Leffertstra, geboortejaar 1943

Jongste lid: Debora Kroese, geboortejaar 1987

 

4 februari 2015

75 leden: 35 vrouwen, 40 mannen

Oudste lid: Pieter Leffertstra, geboortejaar 1943

Jongste lid: Joost van ’t Zand, geboren 1999

Dus een groei van 8 leden: 4 vrouwen en 4 mannen

Nieuwe leden:

 1. Joke Winters van Oort
 2. Remco Akse
 3. Jetske Bijker
 4. Arjan Drost
 5. Heleen de Jonge
 6. Ronald van Lubek
 7. Rosan Niemer
 8. Jessica Oosterhuis
 9. Woudia de Roo
 10. Joost van ’t Zand
 11. Louis van ’t Zand
 12. Tialda Otter (aangemeld op 31-01-2015)

 

Opzeggingen:

 1. Monique Bos
 2. Sandra Wolff
 3. Jacqueline de Boer
 4. Merlijn Trouw

 

Merlijn Trouw – ik citeer Dirk

Een zeer gewaardeerd lid, nam vanwege verhuizing naar Nijmegen afscheid van ons, maar heeft zich in Nijmegen al weer bij lopers aangesloten. Hij vindt nooit meer wat hij in Ruinerwold vond.

Aspirant jeugdleden: 25

Sportiviteit

Meer leden, meer deelname aan loopjes en grotere evenementen. De activiteiten die leden afzonderlijk of met elkaar ondernamen waren in 2014 weer enorm. Het aantal loopevenementen tellen we niet meer maar het zijn er heel veel kan ik jullie verzekeren. Sommige loopevenementen worden massaal bezocht door LGR-leden:

Januari

De Hunebedloop te Havelte met 7 deelnemers. Heel mooi winterweer. En met een Loe die aan de start als een veertje uit een ballpoint zo snel wegsprong dat zijn achilles het zwaar te voorduren kreeg.

Februari

De Midwintermarathon in Apeldoorn. Vaste krachten van de club aldaar zijn meestal Henk O en Hilco. Bert en Arjan gingen voor het eerst mee. Wie nog meer?? (handen omhoog)

Maart

De Kroeg tot Kroeg loop, het jaarlijkse evenement van LGR: 30 deelnemers! Volgens mij een absoluut record. (16 in 2013)

April

LGR is weer op overweldigende wijze aanwezig bij de Cascaderun te Hoogeveen.: 25 deelnemende leden!! (14 in 2013). En bovendien waren er veel supportende leden langs de kant om ze aan te moedigen.

Verder zijn er marathons gelopen in onder andere Rotterdam, Enschede en Zeeuws-Vlaanderen

Mei

Station tot stationsloop Ommen-Dalfsen

Juni

Ruinerdorpsloop: 17 deelnemers!

September
26E Dijkhuizenrun: 35 LGR-leden waren onderdeel van wederom een recordaantal van 291 deelnemers! Wat een feest. Meer nog dan bij onze jubileumeditie.

Rabobank City Run Meppel: Er waren nogal wat LGR-leden uit de organisatie van de Dijkhuizenrun te vinden die de dag ervoor niet hadden gelopen. En zelfs een clublid dat in het C1000 team meeliep?

Woldenestafette: De LGR-inbreng was enorm. We hadden 4 teams, nog niet eerder vertoond. Bovendien voor het eerst een 60+ team! En daarnaast nog een flink aantal leden, die in andere teams actief waren, zoals Erik in het winnende team, Hilco, De Meester, Hillien, Leo, De Spijker, Louis, Arjan D, Joost en zelfs 2 jeugdleden Sander en Marloes (hoewel ik dat niet zou willen aanmoedigen). De teams werden ondersteund door een aantal leden op de fiets.

Oktober

Reest Halve Marathon en 10 km Meppel: 16 deelnemers.

November
Lemelerheide, Gerrit Voortmanloop: 10! Bijna alles op de langste afstand.

Nijmegen. 7^^ loop: ik val in herhaling maar er ging weer een treincoupe feestend naar Nijmegen en feestend terug naar Meppel. De foto’s zijn na te bestellen bij Henk O.

Speciale vermeldingen:

–          Halve marathondebuut van Arjan Koster en Diana van der Werff tijdens Reest Halve Marathon Meppel

–          Marathondebuut Marleen Luning: Zeeuws-Vlaanderen

–          Veelloper: Danielle Slomp (echt, kijk maar naar al die aanmeldingen op de facebookpagina van LGR, of ze ze ook loopt…)

Winst

Er waren podiumplaatsen voor diverse personen waaronder:

–          Remko

–          Dirk

–          Dick

–          Natascha

–          Bulent

–          Antien

–          Erik

–          Danielle

–          Mariska

–          Jan

–          Eerste LGR-team Woldenestafette

–          Nog iemand niet genoemd? Vergeef me.

Speciale vermelding

Erik Kuijer won de internationale UltraRun van Gieten. 50 km in 3.20.25. en ook nog de 9e Centennial 50 km in Deventer!

Al met al veel en meer sportieve hoogtepunten dan ooit, er wordt dus vooruitgang geboekt!

Blessures

o   Marie Kuijer: knieoperatie

o   Henriette Tulner: rugoperatie

o   Erik Kuijer: heup

o   Peter van ’t Rood: nieuwe heup (en dribbelt al weer bij de jeugdtraining, dat heb ik van ingewijden vernomen)

o   Dirk Koning: ook geblesseerd maar laat niet veel los over de aard van de klachten. Hij looptondertussen wel weer als een kievit

Hoe is het met jullie?

Ontwikkelingen

Nu kom ik op een aantal ontwikkelingen uit 2014.

Jeugdafdeling

Allereerst de jeugdafdeling van LGR’88. Daar horen jullie wekelijks de mooiste verhalen over. Hierbij een kleine toelichting.

Begin vorig jaar is het idee ontstaan om jeugd kennis te laten maken met hardlopen. Er werd een jeugdgroep opgezet. Tot onze verbazing hebben uiteindelijk 41 jongeren meegedaan in de periode van 11 juni tot begin september.

Naar aanleiding van dit succes is besloten de jeugd te blijven trainen. Daar bleek animo voor te zijn: 25 jongeren op woensdagavond van 18.00 – 18.45. En ze komen zelfs als het hondenweer is, sommigen met vorst of regen in korte broek. Wat een bikkels die jongelui!

Groei aantal trainers
In 2013 hadden we al een primeur: Dirk, trainer en Peter hulptrainer omdat de groep op woensdagavond te groot werd. Nu, met de jeugdafdeling erbij heeft Dirk er een extra trainingstaak bijgekregen maar is zijn team uitgebreid met 3 extra hulptrainers om de jonge hazewindhonden te begeleiden: hulptrainers Hilco, Levert en Dick! Dus het team van trainers bestaat nu uit 5 personen. Waar vind je nog zo’n rijk uitgeruste loopgroep?

Nieuwe website LGR’88
Op 20 mei 2014 is onze nieuwe website live gezet. Het uiterlijk en de inhoud van de website zijn sterk verbeterd, zodat bezoekers makkelijker vinden wat ze zoeken. Voor de secretaris is het onderhoud van de website een stuk makkelijker geworden en sluit het technisch weer volledig aan bij de wensen en eisen van deze tijd. Er kan dus nog verder worden ontwikkeld, bijvoorbeeld door het direct doorplaatsen van nieuwe berichten op de website naar de facebookpagina van LGR’88. In dat geval zijn aangesloten leden sneller op de hoogte van nieuws en kunnen zij dat eenvoudig delen met anderen.

Een andere verbetering is de aanmelding van nieuwe leden. Zij kunnen dit doen via een online formulier. De gegevens worden vervolgens direct doorgestuurd aan de penningmeester en de secretaris per e-mail. Men hoeft dus geen aanmeldformulier meer op de post te doen.

Clubkleding
Op de vorige jaarvergadering werd het reeds aangekondigd. De kledingcommissie bestaande uit Mariska en Henriet is op zoektocht gegaan naar nieuwe clubkleding. Zij zijn uiteindelijk bij Vriend Sports beland in Meppel en daar hebben zij zich laten adviseren over kleuren, materialen en soorten loopkleding. Uiteindelijk is de kleding op een oktoberavond geshowd door Mariska, Erna, Henk de J en Henk O. De keuze van de kledingcommissie is zeer goed ontvangen bij de leden en vervolgens is er een pasavond georganiseerd op maandag 20 oktober. Daar is door veel leden een bestelling geplaatst en daar zijn in de winkel bij Vriend Sports in de week erna nog een aantal bij gekomen.

Je ziet nu op loopevenementen, de woensdagavondtrainingen en andere loopdagen een groene golf bezit nemen van de omgeving. Prima keuze, perengroen met oranje boven.

Mocht je nog kleding willen bestellen? Dat kan via de webshop van Vriend Sports. Kijk op lgr88.nl!!

Tradities

Daar hebben we er best wel een paar van bij LGR. Ook dit keer voor de nieuwe lopers in ons midden licht ik er een paar jaarlijkse terugkerende uit:

  • Holwortelloop: Zodra de holwortel in bloei staat begint te het kriebelen bij Willem Zoer. Hij leidt ons door bossen, langs smalle paadjes en voor velen steeds weer onbekende stukken weg in en om De Wijk naar de bloeiende holwortel. (en vergeet niet straks Holwortel even te googelen)
  • Paardeweideloop: nee we lopen niet met z’n allen door een paardenweide of een veld met paardebloemen te huppelen. Dit is de zondagmorgenloop vooraf aan Reest Halve Marathon en dan komen wij op deze 21 km lange tocht langs een straat in de buurt van Darp die de Paardeweide heet.
  • Oliebollenloop: Willem Brals, oud zondagmorgenleider, is begonnen met deze loop. Even met elkaar een oliebol eten in Meppel en daarna weer kop in de wind terug naar Ruinerwold.
  • Kerstballenloop: Waarom heet het geen kerstloop maar kerstballenloop? Geen idee maar een leuke loop is het wel. Rond de 20 km met een afkorting voor leden die het liever iets rustiger aan doen. De lopers worden onderweg gefotografeerd. Afgelopen keer door Jacob Weideman. Het levert mooie plaatjes op. Halverwege zorgt Willem Zoer voor de inwendige mens: chocolade, koek, warme dranken en een borrel. Na inneming van al dat lekkers kun je dat er weer af- of uitlopen in het tweede deel. Of je stapt in bij Peter of iemand anders in en laat je je terugrijden. Niks moet, alles mag.


Opmerkelijke gebeurtenissen

Verrassingsloop
Op 3 augustus werd een bijzondere zondagmorgenloop georganiseerd: over het water. Tja, je zou denken dat de laatste looproute over het water toch lang geleden heeft plaatsgevonden. En ik citeer Dirk: Omstreeks het jaar 24 moet het eerder gebeurd zijn, als we Matteüs 14 mogen geloven.

De groep startte op land ten oosten van Giethoorn en liep vervolgens een route om vervolgens in bootjes te stappen. Daarmee voeren zij over het Giethoornse meer en vervolgden daar hun weg en liepen terug naar de auto’s. Het was mooi weer en er werd veel lol gemaakt. Althans, dat denk ik te zien aan de foto’s die nadien aan alle leden zijn rondgestuurd. Een memorabele loop dus!

Drukbezochte training
Op 26 juni zag Peter 58 leden incl jeugd op 1 veld aan het einde en begin van hun training. NORMAAL zong lang geleden: “Oeh, wat een volk”, maar het aantal hardlopers op het grasveld in onze perenbuurt was absoluut niet Normaal!

 • Van de jongerengroep (inmiddels 39 jongeren groot) waren er 24 aanwezig (groep 7 van De Dissel had een schoolkamp).
 • Van de startersgroep van 9 hardlopers waren er 7 aanwezig.
 • Van de reguliere LGR-leden waren er 27 aanwezig.

Dat maakt een totaal van 58 hardlopers tijdens het overlappende stukje training van jong + oud !

Clubkleding kopen en er in fietsen

Ons oudste lid, helaas niet meer als loper actief, besloot toch ons clubtenue aan te schaffen om in stijl bij de Woldenestafette als fietser te kunnen begeleiden.

Afsluiting

Dit was 2014 in een notendop. Je kunt hieruit concluderen dat LGR ’88 een bijzondere loopverenging is: sportief, actief en sociaal. Op naar het volgende jubileum en een heel gezond en actief loopjaar 2015 toegewenst!

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.