Jaarsverslag 2013 – ALV 5 februari 2014

JAARVERSLAG 2013 LGR ‘88

Jaarvergadering LGR’ 88
5 februari 2014
19:00
Cafe Centraal Ruinerwold

Beste leden van LGR ’88. Ik lees jullie graag het verslag van het jaar 2013 voor. Een jaar waarin jullie niet hebben stilgezeten. Als dat wel het geval was dan doen we iets niet goed en dat kan het bestuur worden aangerekend. Gelukkig is dat niet het geval.

2013 had van alles in zich. Van sportiviteit, groei, verlies, winst, ontwikkeling tot herbeleving van onze looptradities. Het allerbelangrijkste is het heuglijke feit dat onze verenging 25 jaar bestaat.

Een terugblik:

 

Groei

 

30 januari 2013:

59 leden: 23 vrouwen en 36 mannen

Jongste lid: Rien Geerts, geboortejaar 1995

Oudste lid: Pieter Leffertstra, geboortejaar 1943

 

5 februari 2014

67 leden: 31 vrouwen, 36 mannen

Oudste lid: Pieter Leffertstra, geboortejaar 1943

Jongste lid: Debora Kroese, geboortejaar 1987

Dan zul je denken, geen nieuwe mannen erbij? Jazeker, maar evenveel mannen hebben de club verlaten.

Nieuwe leden:

 1. Ina Baas
 2. Debora Kroese
 3. Elly Remmelts
 4. Jacqueline de Boer
 5. Diana van der Werff
 6. Sandra Wolff
 7. Marielle van der Zande
 8. Bas Glasbergen
 9. Renate Bosman
 10. Arjan Koster
 11. Bert Meijer
 12. Agnes Bennen
 13. Arjan Herskamp
 14. Danielle Slomp
 15. Harma Koster

Opzeggingen:

 1. Rob Wempe
 2. Laurens Emmink
 3. Ina Baas
 4. Rien Geerts
 5. Janneke Hoekstra-Bonnema
 6. Roselie Drost
 7. Willeke Hoekman
 8. Gert Mulder

Verlies

Wilma overleed op 22 oktober 2013. Een van de leden van het eerste uur. LGR kwam massaal afscheid nemen als blijk van steun en medeleven met Dirk en zijn familie. Erg mooi om te zien en te voelen hoe saamhorig de leden van LGR zijn. LGR is door haar leden meer dan een hardloopverenging.

Sportiviteit

De deelname aan loopjes en grotere evenement was in 2013 weer enorm. Het aantal loopevenementen hebben we niet meer geteld maar het zijn er tussen de 30 en 40 zijn geweest. Sommige loopevenementen worden massaal bezocht door LGR-leden:

Januari

De Hunebedloop te Havelte met 7 deelnemers. Koud en glibberig.

Februari

De Midwintermarathon in Apeldoorn. 7 deelnemers van LGR, van minimarathon, Asselronde tot hele marathon.

Maart

De Kroeg tot Kroeg loop, het jaarlijkse evenement van LGR: 16 deelnemers!

April

LGR is weer op overweldigende wijze aanwezig bij de Cascaderun te Hoogeveen.: 14 deelnemende leden!!

Mei

Station tot stationsloop Ommen-Dalfsen: 10 deelnemers

Juni

Ruinerdorpsloop: 16 deelnemers!

Jan Driegen ½ marathon: 6 deelnemers

Juli
De Wiekloop: 7 deelnemers

September
25E Dijkhuizenrun: 28 deelnemers! Wat wil je ook, het is de 25e verjaardag van de Dijkhuizenrun!

Rabobank City Run Meppel: niet kunnen tellen maar er waren nogal wat LGR-leden uit de organisatie van de Dijkhuizenrun te vinden die de dag ervoor niet hadden gelopen. Jammer jongens, een beetje de concurrent in Meppel sponsoren?

November

Lemelerheide,  Gerrit Voortmanloop: 5

Nijmegen. 7^^ loop: een treincoupe vol zo leek het als we de verhalen over het feest mogen geloven

Speciale vermeldingen:

 

 • Rotterdam Marathon: debuut Hilco

 

 • Huizenga Marathon: debuut Leo Bork en Henri Spijkerman (helaas liep Henri hem niet uit) (Leuk om te weten dat Leo’s grootvader de naamgever is van deze marathon…Leo, kleine toelichting?)
 • Herkansing Henri in Frankfurt en geslaagd in 4 uur 4 minuten!
 • Bulent heeft de andere buitenlandse marathon gelopen: Instanboel
MM40, 6-UURSLOOP EPE
Plts Naam GJ Woonplaats/Vereniging Afstand
1 Erik Kuijer 1973 MarathonPlus 75.848

Winst

Er waren podiumplaatsen voor diverse personen waaronder:

 

 • Hillien
 • Antien
 • Erik
 • Marleen
 • Merlijn
 • Natascha
 • Nog iemand niet genoemd?Ontwikkeling
  Daar wordt aan gewerkt, elke woensdagavond weer. De grootte van de groep neemt toe en sinds twee jaar bestiert het trainersduo Dirk en Peter de trainingen. En het heeft effect. Jullie lopen meer, verder en sneller. Dat zien we ook aan de wedstrijden, er worden nog elke keer persoonlijke records gebroken.  Ik heb een paar memorabele feiten opgeschreven:
 • Op een mooie zomeravond in augustus troffen de beide hulptrainers 37 deelnemers aan op de training. Dit is een unicum in de historie van de vereniging. Als dat zo doorgaat moest het bestuur op zoek naar een 3e trainer!
 • En er kwam nog een ongekend moment in de geschiedenis: twee trainers op de fiets. Aan het einde van 2013 kon Dirk niet lopen vanwege een blessure en dus vergezelde hij Peter op de fiets. Best solidair om je eens te verplaatsen in de situatie van de ander. Andersom gaat dat wat moeilijker is mij verteld.
 • In 2013 gaf Dirk zijn 195e training en daarmee had hij ook zijn 195e variant bedacht. Want geen training is hetzelfde.
 • Af en toe wordt er ook aan andere spieren gewerkt. Gebruik van elastieken bijvoorbeeld of rek- en strekoefeningen die menigeen doet voelen dat er nog andere spiergroepen in je lijf zitten dan loopspieren!

Dijkhuizenrun

Onderdeel van ons jubileumjaar was uiteraard ook de 25e editie van de Dijkhuizenrun. Dit moest een speciaal evenement worden en de organisatie heeft dat goed tot uiting laten komen op de zilveren poster, de flyer, radiointerview, krantenartikel en niet te vergeten het prachtige jubileumshirt! En dat voor 6 euro inschrijfgeld, waar vind je dat nog in de regio?

De organisatie was dik in orde en het loopplezier bij jong en oud was enorm. Bovendien bleek na telling einde dag dat er een record aantal deelnemers was: 278. Een mooi resultaat want er werd gevreesd dat de Meppel Cityrun de dag erop veel deelnemers zou weglokken. Het tegendeel bleek waar.

Peter, Loe, Henk, Gea en Mick, bedankt voor jullie inzet en tijd om dit mogelijk te maken.

Jubileumuitje

Is verplaatst naar 4 april 2014 maar zou eerst na de zomer 2013 worden georganiseerd. De organisatie vond het niet gepast om gezien de verslechterende gezondheid van Wilma een feestje te vieren. Wilma en Dirk waren het daar niet mee eens en hebben met al hun macht tegengestribbeld maar de organisatie bestaande uit Mariska, Jacob en HenkHenk weken niet af van hun standpunt.

Reunie LGR 88

Op de vorige ALV werd de reuniecommissie samengesteld.

 1. Dick van der Vegt,
 2. Henri Schimmel,
 3. Pieter Lefferstra en
 4. Jan Boomsma
 5. Peter van ‘t Rood
  Zij hebben er geen half werk van gemaakt en op 24 november troffen 42 leden en 25 oud-leden elkaar in de zaal bij Cafe Centraal. Het werd een avond vol herinneringen en goede ontmoetingen. Er was een heus LGR-museum waarvoor met name Jacob, Levert, Peter, Dick en Willem attributen hebben geleverd uit vervlogen tijden. Ook werden de reeds overleden leden geëerd met hun foto’s opgesteld.
  Na een openingswoord van Peter, die de lachers zeer gemakkelijk op zijn hand kreeg, werd een film vertoond uit 1991 waarin de toen nog veelal jeugdige hardlopers van LGR te zien waren. De opmerkingen en vragen waren niet van de lucht. Zoals: wie is wie? O zag Willem er toen zo uit! Of..had Levert toen nog haar?
  Er werd gedronken en gepraat en de marathonkoek van Hilda Weideman en Elly van ’t Rood ging er lekker in. Oud en jong ontmoette elkaar en wisselde ervaringen en verhalen uit. Aansluitend werd het buffet geopend voor een hapje en konden wij naar de film uit 2013 kijken waar de loopgroep werd gefilmd in het voorjaar, een zondagmorgen in Havelte. Pieter, Henri, Dick en Jan bedankt voor de leuke middag.

  Tradities
  Daar hebben we er best wel een paar van bij LGR. Voor de nieuwe lopers in ons midden licht ik er een paar jaarlijkse terugkerende uit:

  • Holwortelloop: Zodra de holwortel in bloei staat begint te het kriebelen bij Willem Zoer. Hij leidt ons door bossen, langs smalle paadjes en voor velen steeds weer onbekende stukken weg in en om De Wijk naar de bloeiende holwortel.

 

De holwortel (Corydalis cava ook Corydalis bulbosa) is een plant uit de papaverfamilie (Papaveraceae). Het is een vroegbloeiende vaste plant. De plant begint vaak al in maart te bloeien en voor de zomer is de plant vaak al afgestorven. De bladeren zien er wat groenig-blauwig uit. De planten zijn of roodpaars bloeiend of wit bloeiend. De plant komt van origine in Midden-, Oost- en Zuid-Europa in het wild voor. De soort is in Nederland ter verwildering aangeplant op onder meer verschillende landgoederen. Ze wordt tot de stinsenplanten gerekend.

 • Appeltaartloop: Traditioneel start bij Henk Oosterveen en finish bij Hennie Oosterveen die ons opwacht met heerlijke koffie en enorme punten zelfgebakken appeltaart.  En die gaat erin na al die extra lusjes die Henk onderweg verzint om het Ruinense land aan ons te tonen. Erg gezellig, wees erbij begin maart!
 • Paardeweideloop: nee we lopen niet met z’n allen door een paardenweide of een veld met paardebloemen te huppelen. Dit is de zondagmorgenloop vooraf aan Reest Halve Marathon en dan komen wij op deze 21 km lange tocht langs een straat in de buurt van Darp  die de Paardeweide heet.
 • Oliebollenloop: Willem Brals, oud zondagmorgenleider, is begonnen met deze loop. Even met elkaar een oliebol eten in Meppel en daarna weer kop in de wind terug naar Ruinerwold.
 • Kerstballenloop: Waarom heet het geen kerstloop maar kerstballenloop? Geen idee maar een leuke loop is het wel. Rond de 20 km met een afkorting voor leden die het liever iets rustiger aan doen. De lopers worden onderweg gevolgd door Jan Boomsma die de groep in weer en wind fotografeert. Het levert mooie plaatjes op. Halverwege wordt meestal door Peter gezorgd voor de inwendige mens: chocolade, koek, warme dranken en een borrel. Na inneming van al dat lekkers kun je dat er weer af- of uitlopen in het tweede deel. Of je stapt in bij Peter of Jan in en laat je je terugrijden. Niks moet, alles mag.

Afsluiting

Dit was 2013 in een notendop. Je kunt hieruit concluderen dat LGR ’88  een bijzondere loopverenging is: sportief, actief en sociaal. Op naar het volgende jubileum en een heel gezond en actief loopjaar 2014 toegewenst!

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.